Ajankohtaista

Eliisa Määttälän ja Raimo Mattssonin taiteilijatapaaminen 31.10.2021

Turkulaiset kuvataiteilijat Eliisa Määttälä ja Raimo Mattsson päättävät ”Kaikki pääsivät kuvaan” ja ”Sanaton” taidenäyttelynsä 31.10.2021 Taidekeskus Järvilinnassa ja ovat näyttelyiden viimeisenä päivänä paikalla kertomassa näyttelyvieraille taiteestaan ja esillä olevien kokonaisuuksien taustoista.

Eliisa Määttälän työskentelyn lähtökohta on erilaiset ihmiselämän ilmiöt, joita voi käsitellä taiteen keinoin, parantaen maailmaa. Sitä kuvastaa myös näyttelyn nimi ”Kaikki pääsivät kuvaan”. Eliisa Määttälä käyttää teoksissaan piirtämisen ja maalauksen tekniikoita, sekä monenlaisia pohjamateriaaleja, hartsia ja kierrätetyistä kehyksistä luotuja yksityiskohtia.

Raimo Mattssonin akryylimaalaukset viestivät runnollista rauhaa, harmoniaa ja tasapainoa. Visuaalisesti hiljainen taide ei kuitenkaan ole sanatonta, vaan se antaa hiljaisuudessaan mahdollisuuden ajatuksille, tarinoille ja kertomuksille. ”Taide on hiljainen, lyhyt, merkityksetön huokaus ja vivahde. Se on kommentti ja tauko sanojen välillä, joita kukaan ei huomaa, mutta joka pitää ratkaisevalla tavalla kaiken yhdessä. Hiljaisuudessa löytyy se lyhyt hetki, joka tekee sen ratkaisevan eron.”

Eliisa Määttälä ja Raimo Mattsson ovat tavattavissa Taidekeskus Järvilinnassa sunnuntaina 31.10.2021 klo 12-17. Lämpimästi tervetuloa!

Taiteilijatapaaminen 3.10. – Mirja Nuutisen Puutarhakutsut

Taideyrittäjä, kuvittaja ja graafinen suunnittelija Mirja Nuutinen on paikalla Taidekeskus Järvilinnassa 3.10.2021 kello 15-17 kertomassa digitaalisen taiteensa syntyprosessista ja taidenäyttelyssä esillä olevien teosten taustoista.

Puutarhakutsut -taidenäyttely on naisellisuuden eri vaiheita ja näkökulmia juhlistava kokonaisuus, jonka teoksissa Mirja Nuutinen yhdistelee kerroksellisiin kollaaseihin valokuvia, piirroksia ja maalauksia. Teoksissa toistuvat naishahmot, elämänilo ja kasvillisuus. Puutarhakutsujen kevyempien teemojen joukossa on myös syviä tunteita ja aiheita; huiveihin kietoutuneet kasvottomat naiset ovat osana näyttelyä kuuden teoksen Huivisarjassa, joka kiinnittää huomiota Afganistanin naisten tilanteeseen.

Mirja Nuutinen haluaa kutsua kaikki Puutarhakutsuille viime vuosien sosiaalisen eristyksen aikojen vastapainoksi, nauttimaan puhenneesta ja kypsyydestä feminiinisestä ilosta.

Taiteilijatapaaminen Taidekeskus Järvilinnassa 3.10.2021 klo 15-17.

Artikkelin kuvassa Mirja Nuutisen teos ”Bunny hat”.

Taidekeskus Järvilinnan uuden seinäteoksen avajaiset 27.9.

Taidekeskus Järvilinnan uusin seinäteos Vanhan eläinsuojan seinällä kertoo menneistä ajoista.

Avajaiset ma 27.9. n. klo 13.30 

paikalla kuvataiteilija Pertti Karjalainen ja teoksen toetuttanut Keski-Palokan 4a – luokka (2021-2022)

Taidekeskus Järvilinnan yläpihalla sijaitseva tummanpuhuva vanha eläinsuojan rakennus on saanut uuden ilmeen, kun sen seinään ilmestyi 12 koululaisten toteuttamaa ja ideoimaa värikästä teosta. Teos onkin saanut nimekseen Väriä ja vauhtia! ja sen alkujuuret ovat Järvilinnan poikakodin historiassa ja lasten harrastuksista eri vuodenaikoina.

Hanke aloitettiin keväällä 2021, kun Kauko Sorjonen tilasi työn Pertti Karjalaiselta. Pertti toteutti teoksen Keski-Palokan silloisen 3a luokan kanssa. Koulussa tehtiin luonnokset, joiden pohjalta hahmoja alettiin työstää, aluksi koululla ja lopulta vierailukäynnillä Taidekeskus Järvilinnassa. Lopullisen muodon työ sai elokuussa 2021, kun hahmot taustalevyineen kiinnitettiin eläinsuojaan seinään. Materiaaleina on käytetty: 

Alkyyliväriä vanerille, joiden päälle on liitetty  sinkkimaalatut laserleikatut metallihahmot.

Opettaja Milla Kaitajärvi kertoo: ”Lapset olivat tekemisestä todella innoissaan. Lopputuloksen näkeminen jännittää kovasti. Lasten mielestä Pertin ohjauksessa on aina kiva työskennellä.”

Avoimet ateljeet 4.-5.9.2021

Järvilinnan taiteilijat ovat mukana Konstrundan -tapahtumassa!

Konstrundan on vakiintunut tapahtuma, joka on järjestetty Suomessa vuodesta 2008. Konstrundanin aikana taiteen, taidekäsityön ja muotoilun ammattilaiset avaavat työhuoneidensa ovet yleisölle.

Taidekeskus Järvilinna osallistuu kansalliseen Konstrundan -tapahtumaan, jonka aikana 4 – 5.9.2021 klo 11 – 17 taiteen, käsityön ja luovan työn tekijät ympäri Suomen avaavat työhuoneidensa ovet yleisölle! Järvilinnan taiteilijoiden lisäksi tänä vuonna on mukana Laukaan Taideateljeet sekä Jyväskylän taiteilijaseura.

Kutsumme kaikki tutustumaan Taidekeskus Järvilinnan moniin työhuoneisiin, pajoihin ja verstaisiin!
Mukana keraamikko Kaisu Hirvonen, kuvataiteilija Maria Kivistö, arkkitehti Juhani Risku, kuvataiteilija Ulyana Smakova, taideohjaaja Hannele Torniainen sekä kuvanveistäjä Kristian Venäläinen. Paikalla myös mahdollisesti Erkki Liukkonen ja Ville Markkanen.

Lisäksi syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna vietämme kesänäyttelymme AJATUKSIA TAITEESTA -viimeistä viikonloppua, jolloin yleisöllä on vielä mahdollisuus tutustua kahdentoista suomalaisen huipputaiteilijan teoskokonaisuuteen. Myös päärakennuksen taidenäyttelyt ovat poikkeuksellisesti avoinna klo 11-18.

Alla näet kartassa Järvilinnan taiteilijoiden työhuoneiden sijainnit:

Huom! Koronaviruksen vaikutukset yleisötapahtumiin vaikuttavat myös Konstrundaniin:

  • Rajoitamme tarvittaessa yleisömäärää työhuoneilla ja näyttelyissä, jotta turvavälit säilyvät ja lähikontaktit vältetään.
  • Pyydämme vieraita käyttämään tapahtuman aikana kasvomaskia ja desinfioimaan kätensä. Työhuoneissa on tarjolla käsidesiä. Päärakennuksessa on mahdollista pestä kädet wc -tiloissa.
  • Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, älä tule paikalle.

Lisätietoja Konstrundanista:
www.konstrundan.fi

Live maalausta pe 23.7. klo 12-16

Akvarellisti Mika Pekkanen ja hollantilais-suomalainen kuvittaja Rene van Beers tavattavissa työnsä äärellä.

Tervetuloa tapaamaan taiteilijoita ja seurailemaan miten taideteokset syntyvät!

Lahtis -dokumentti AlfaTV:llä

Lahtis -laivasta, jonka runko löytyy Järvilinnan pihamaalta, esitetään dokumenttielokuva AlfaTV:llä keskiviikkona 30.6. klo 15.30. Päijännettä kulkeneen laivan historiasta kiinnostuneet olkaa kuulolla!
Lahtis: elokuva sinnikkäästä laivavanhuksesta Päijänteellä ja Suomen suurten sisämaajärvien taikavoimasta.
AlfaTV keskiviikkona 30.6. klo 15.30.
Elokuva uusitaan tänä kesänä AlfaTV:llä seuraavasti:
KE 30.6 klo 15:30
SU 4.7 klo 09:00
MA 5.7 klo 16:00
KE 7.7 klo 09:30

Taidekeskus Järvilinnan näyttelytilat haussa

Vielä kesäksi vapaata tilaa!

Kesän 2021 päänäyttelymme on AJATUKSIA TAITEESTA, jossa on mukana
Jasmin Anoschkin, Kari Cavén, Aino Favén, Samuli Heimonen, Veikko Hirvimäki,
Aimo Katajamäki, Elina Ruohonen, Jaakko Rönkkö, Teemu Salonen, Nora Tapper,
Tommi Toija, Antero Toikka.

Näyttelytiloja on vapaana kesäksi:
Alakerran Myymälägalleria, johon on esteetön kulku.
I Pystytys ma 28.6. Näyttelyaika 29.6.- 25.7.
II Pystytys ma 26.7. Näyttelyaika 27.7.- 22.8.
III Pystytys ma 23.8. Näyttelyaika 24.8. – 19.9.
Hinta:
250€+alv 24%, yht 310€/ 4 vkoa.
Myyntiprovisiota ei peritä.

Kaisu Hirvosen keramiikkanäyttely myymälägalleriassa alkukeväästä 2021.

Näyttelytilat tulevaksi syksyksi ja talveksi:
Yläkerran neljä näyttelyhuonetta ja veistoaula ovat vuokrattavissa ympäri vuoden eri
pituisiksi jaksoiksi, kuitenkin vähintään 4 vkoa. Voit varata yhden tai useamman
huoneen. Tilat sopivat hyvin myös ryhmänäyttelyille.
Hinnat:
Linnasali iso ja pieni osasto yhdessä 350€ + alv 24%/ kk.
Muut salit: 200€ + alv 24%/ kk.
Veistosaula 150€ + alv 24%/ kk.
Myyntiprovisiota ei peritä.

Katso lisää tietoja pohjapiirroksista ja näyttelyrakenteista:
https://www.jarvilinna.fi/naytteilleasettajalle/

Lähetä hakemuksesi ja näyttely suunnitelmasi: info@jarvilinna.fi
Lisätietoja: Hannele Torniainen, puh 045 1287778

Tutustu pihan taiteeseen!

Taidekeskus Järvilinnan piha-alueella on esillä useita veistoksia ja taideteoksia. Voit ladata tästä kartan, johon on merkitty teosten sijainnit. Pysyvien taideteosten lisäksi alueella on kesäisin vaihtuvaa taidetta; tänä kesänä Ajatuksia taiteesta -näyttelyyn kuuluvat Antero Toikan ympäristötaideteokset. Alueelta löytyy myös muuta nähtävää, kuten vanha siipirataslaiva Lahtis.

Klikkaa kuva suuremmaksi tai lataa pdf.