Vaihtuvat näyttelyt

Taidekeskus Järvilinnan päärakennuksessa eli Huvilassa on esillä vuoden aikana useita erilaisia näyttelyitä. Näyttelysalit sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Ajankohtainen päänäyttely on yleensä yläkerrassa ja alakerran Käräjäsalissa on Taidekeskus Järvilinnan historiasta kertova perusnäyttely. Muissa saleissa on esillä Kauko Sorjosen säätiön taidekokoelmaa sekä vaihtuvia näyttelyitä eri taiteilijoilta.

Huvilan yläkerrasta löytyy neljä näyttelysalia: Linnasali, Järvisali, Vaahterasali ja Tammisali. Yläkerran näyttelytiloihin on noustava portaat.
Alakerran näyttelysalit ovat Myymälägalleria, Kahvilagalleria, Kulmakamari ja Vihreä kamari sekä Käräjäsali, jossa pysyväisnäyttely. Alakerran tilat ovat esteettömät.

Sydänjuuria myöten
12.11. – 28.11.2021

Sade Hiidenkari

Linnasali, Järvisali, Vaahterasali


Suhde metsiin ja koko luontoon kertoo myös ihmisen suhteesta itseensä. Olemme miljoonien vuosien evoluution mittaan kehittyneet ja muokkautuneet lajina yhdessä kaikkien muiden lajien, puiden, kasvien, eläinten ja mikrobien kanssa. Syväekologia ja ekopsykologia yhdistävät ihmisen psyyken vuorovaikutussuhteeseen niiden kanssa. Ne herättävät myös kysymyksen, mitä olemme nyt tekemässä luonnolle ja samalla itsellemme?

Sydänjuuria myöten -näyttely pohjautuu kuvataiteilija Sade Hiidenkarin samannimiseen taiteen maisterin opinnäytetyöhön Aalto-yliopistossa 2018. Sen taustalla on myös vuosikymmenien toiminta kuvataiteilijana, ja ympäristön puolustajana.

”Vaikka lähtökohta oli hyvin yleinen ja teoreettinenkin, tästä näyttelystä tulikin hyvin henkilökohtainen. Se kuvaa omaa turhautumistani, voimattomuuden ja riittämättömyyden tunteita, metsäkadon ja lajien häviämisen aiheuttamaa surua ja ikävää. Uskon, että jaan nämä kokemukset todella monien kanssa. Metsien avohakkuita on perusteltu pseudotieteellä ja suoranaisilla valheilla. Avohakkuista ja ‘viljelymetsä-know howsta’ ovat loppujen lopuksi hyötyneet yhä harvemmat, lähinnä metsäteollisuuden suursijoittajat. Pienmetsänomistajien talouden, metsien lajien monimuotoisuuden, hiilinielujen ja mm. metsien monipuolisen käytön ja matkailun kannalta avohakkuut ovat olleet äärimmäisen huono käytäntö. Taloudellisesti paljon kannattavampi vaihtoehto olisivat olleet perinteiset poimintahakkuut ja jatkuva kasvatus.

Omistan näyttelyn emeritusprofessori Erkki Lähteelle sekä hänen tutkijakollegoilleen, jotka vuosikymmenien ajan ovat puolustaneet metsien luonnonmukaisia hoitotapoja. Omistan näyttelyn myös niille tuhansille vanhoille isännille, jotka kieltäytyivät avohakkuista, ja joita kymmenien vuosien aikana ns. metsäkäräjillä tuomittiin omien metsiensä hävittämisestä.

Haluan kuitenkin välittää toivoa ja luottamusta metsäluonnon omaan uusiutumiskykyyn ja elämänvoimaan. Erkki Lähteen sanoin: Metsä kasvaa aivan itsestään. Samoin ihmisluonnossa on kyky uudistua ja aina uudestaan aloittaa uusi kasvu.”

Taidetta ja anarkiaa (Villen tapaan)
27.10. – 28.11.2021

Ville Markkanen

Myymälägalleria

Kuvassa: Ville Markkanen: Kiekkomaailma


Mosaiikkitaiteilija Ville Markkasen taidenäyttely Taidekeskus Järvilinnassa.

Ville Markkanen on mosaiikkiartesaani ja -taiteilija. Hän käyttää töissään kaakeli- ja lasimosaiikkia, jotka ovat osa rakennustyömailta jääneitä materiaaleja. Myös rikkinäisistä saa materiaalia mosaiikkityöhön.

Ville Markkanen myös suunnittelee ja valmistaa tilaustöinä esimerkiksi huonekaluja, joihin on yhdistetty mosaiikkitaidetta.
”Minulla on hyvin tarkka värisilmä ja pystyn improvisoimaan mosaiikkia taiteeksi.”

Maalauksia Kauko Sorjosen säätiölle kuuluvasta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kokoelmasta

Kahvilagalleria, Vihreä kamari, Kulmakamari, Vaahterasali

Taidekeskus Järvilinnassa on esillä taidetta Kauko Sorjosen hankkimasta sadan teoksen kokoelmasta, joka kuului aikaisemmin Keski-Suomen sairaanhoitopiirille. Taidekeskus Järvilinnan kolmessa eri salissa voit nähdä maalauksia ja grafiikkaa useilta eri taiteilijoilta vuosikymmenienkin takaa.

“Abstraktioita” Kahvilagalleriassa. Näyttelyn taiteilijat: Urpu Ilasmaa Maija Kumpulainen-Sokka, Reino Hietanen

“Suomalaista elämää” Vihreässä kamarissa. Näyttelyn taiteilijat: Urho Meronen, Armas Mejonen, Jalmari Ruokokoski, Oskari Räisänen

“Kukkia ja asetelmia” Kulmakamarissa. Näyttelyn taiteilijat: Jalmari Ruokokoski, Urho Lehtinen, J. Jussila, O. Korsakoski, Terttu Järvinen

“Syksyn värejä” Vaahterasalissa. Näyttelyn taiteilijat: Niilo Kallio, Ritva Tienaho, PJ Jokinen, Jonas Heiska, Väinö Rusanen, Jorma Grönberg