Vaihtuvat näyttelyt

Taidekeskus Järvilinnan päärakennuksessa eli Huvilassa on esillä vuoden aikana useita erilaisia näyttelyitä. Näyttelysalit sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Ajankohtainen päänäyttely on yleensä yläkerrassa ja alakerran Käräjäsalissa on Taidekeskus Järvilinnan historiasta kertova perusnäyttely. Muissa saleissa on esillä Kauko Sorjosen säätiön taidekokoelmaa sekä vaihtuvia näyttelyitä eri taiteilijoilta.

Huvilan yläkerrasta löytyy neljä näyttelysalia: Linnasali, Järvisali, Vaahterasali ja Tammisali. Yläkerran näyttelytiloihin on noustava portaat.
Alakerran näyttelysalit ovat Myymälägalleria, Kahvilagalleria, Kulmakamari ja Vihreä kamari sekä Käräjäsali, jossa pysyväisnäyttely.

Väinö Rusanen
Minun maisemani
9.1. – 4.4.2021

Linnasali, Järvisali, Vaahterasali, Tammisali

Vuonna 2018 taidemaalari Väinö Rusanen täytti 90-vuotta ja hänen juhlanäyttelynsä oli esillä Galleria Beckerissä Jyväskylässä. Avajaispuheessa hän totesi, että hänestä tuntuu siltä, että se paras maalaus on vielä tekemättä. Parhaan maalauksen metsästys pakottaa hänet työhuoneeseen niin monena päivänä viikossa kuin suinkin mahdollista. Ura taiteilijana on kestänyt jo yli 60 vuotta.

Järvilinnan näyttely esittelee Rusasen taidetta vuosikymmenien ajalta. Näyttelyn nimi Minun maisemani ilmaisee, että pääosassa ovat maisemamaalaukset, joista taiteilija myös parhaiten tunnetaan. Sen sijaan harva enää muistaa Rusasen maalaamia muotokuvia, joita on näyttelyssä myös esillä.

Rusasen maisemamaalaukset voi jakaa kahteen osaan: Saarijärven ja Sortavalan maisemiin. Maisemamaalausten syntyjärjestys on taiteilijan elämänkertaan nähden käänteinen, mutta siihen on ymmärrettävä selitys. Rusasen perhe lähti evakkoon Sortavalan maalaiskunnasta ja sai maata uudelle kodille Saarijärven Summassaaresta. Kun Väinö Rusanen valmistui taidemaalariksi Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1961, hän jatkoi maanviljelystä ja karjanhoitoa perimällään tilalla. Siinä sivussa hän maalasi.

Vuosien ahkeran maalaamisen jälkeen Väinö Rusanen oli jo sitä mieltä, että Saarijärven maisemat alkaa olla maalattu. Kuin tilauksesta Neuvostoliitto oli murtumassa ja perestroikan myötä rajat Venäjälle avattiin. Persoonaltaan valppaana ja rohkeana Väinö Rusanen oli tuota pikaa lapsuutensa Sortavalassa. Siellä hän on vuosien aikana maalannut enimmäkseen kylänäkymiä ja silloin tällöin kohteena on ollut myös puhdas maisema. Sortavalassa syntyneiden maalausten merkitys on paitsi niiden taiteellisessa laadussa myös evakkotaiteilijan halussa hahmottaa niiden kautta identiteettinsä juuria. Kun pitkän ja vaiherikkaan elämän kokenut Väinö palaa Sortavalaan, Pikku-Väinö tulee häntä vastaan. Maalaaminen on siksi myös muistin kirkastamista.

Lisättietoja näyttelystä:
Näyttelykoordinaattori Hannele Torniainen puh. 045 128 7778
info@jarvilinna.fi

Iker Laskibar
Elämän kulmia
1.2 – 31.3.2021

Myymälägalleria


Kuvanveistäjä Iker Laskibar tutkii tässä näyttelyssä puu-, rauta- ja paperiveistosten avulla erilaisia näkökohtia, joihin ihminen osallistuu koko elämän ajan. Näitä näkökohtia ovat esimerkiksi suhtautuminen muihin, epävarmuus, toiveet, suhde yhteiskuntaan, rakkaus ja kuolema.

Maalauksia Kauko Sorjosen säätiölle kuuluvasta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kokoelmasta

Kahvilagalleria, Kulmakamari, Vihreä kamari

Taidekeskus Järvilinnassa on esillä taidetta Kauko Sorjosen hankkimasta sadan teoksen kokoelmasta, joka kuului aikaisemmin Keski-Suomen sairaanhoitopiirille. Taidekeskus Järvilinnan kolmessa eri salissa voit nähdä maalauksia ja grafiikkaa useilta eri taiteilijoilta vuosikymmenienkin takaa.

Kesäpilviä”- öljyvärimaalauksia: Kahvilagalleriassa on esillä viisi kesäisen tunnelmallista maalausta keskisuomalaisilta taiteilijoilta.
Puutarhassa”- Leena Talvitien ja Raimo Kanervan värigrafiikkaaKulmakamarissa voi tutustua värikkääseen, puutarhateemaiseen grafiikkaan.
Luontoaiheista grafiikkaa Tarja Teräsvuorelta, Reino Hietaselta ja Aukusti Tuhkalta Vihreässä kamarissa.