Vaihtuvat näyttelyt

Taidekeskus Järvilinnan päärakennuksessa eli Huvilassa on esillä vuoden aikana useita erilaisia näyttelyitä. Näyttelysalit sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Ajankohtainen päänäyttely on yleensä yläkerrassa ja alakerran Käräjäsalissa on Taidekeskus Järvilinnan historiasta kertova perusnäyttely. Muissa saleissa on esillä Kauko Sorjosen säätiön taidekokoelmaa sekä vaihtuvia näyttelyitä eri taiteilijoilta.

Huvilan yläkerrasta löytyy neljä näyttelysalia: Linnasali, Järvisali, Vaahterasali ja Tammisali. Yläkerran näyttelytiloihin on noustava portaat.
Alakerran näyttelysalit ovat Myymälägalleria, Kahvilagalleria, Kulmakamari ja Vihreä kamari sekä Käräjäsali, jossa pysyväisnäyttely. Alakerran tilat ovat esteettömät.

Pala sielusta – Surun ja toivon kuvia
4.5. – 29.5.2022

Hannele Torniainen

Linnasali


Pala sielusta – näyttelyssä on esillä teoksia, jotka ovat syntyneet omakohtaisessa suruprosessissa vuosien 2016-2022 aikana. Näyttelyssä on esillä maalauksia, esineinstallaatioita ja runoja.

”Luova työskentely on ollut minulle yksi tärkeä selviytymiskeino poikani poismenon jälkeen. Alkuvuosien teokset ovat ekspressiivisiä väripläjäyksiä, mutta viime aikoina teoksiin alkanut ilmestyä tunnistettavia muotoja ja jopa ihmishahmoja. Joku mainitsi joskus, että ekspressiivisyys on korvannut nykytaiteessa taiteellisen puurtamisen ja työnteon. Itselle on vaikea kuvitella, että nämä suuret sisäiset myllerrykset olisivat voineet tulla ulos millään muulla tavalla kuin miten ne nyt ovat tulleet, ekspressiivisesti. Vaikeasta aiheesta huolimatta toivon, että teoksista välittyy myös toivoa, keveyttä ja kauneutta, koska koen, että kuolema on siirtymä toiseen maailmaan, ei kaiken loppu.”

Pojan kuolemaan johtaneet tapahtumat alkoivat urheiluharrastuksen parista, jossa poika joutui kokemaan kaltoinkohtelua aikuisen taholta. Tämä johti mielen särkymiseen, itsetuhoisiin ajatuksiin ja lopulta kuolemaan. Tapauksen johdosta perustettiin Väestöliiton ja urheiluseurojen organisoima urheileville nuorille suunnattu Et ole yksin –kampanja, joka on matalan kynnyksen avunsaanti kanava. Kampanjaa suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

”Kävin vuoden ajan Väestöliitossa puhumassa tästä asiasta, jotta kukaan ei joutuisi kokemaan samaa kuin poikani ja minä.” https://www.etoleyksin.fi/

Poikansa kuoleman jälkeen Hannele on kouluttautunut taideterapeuttisen ryhmänohjaajaksi ja pitää säännöllisesti ryhmiä kansalaisopistolla sekä sururyhmiä Surunauha ry:n vertaistuki ohjaajana. Viimeiset neljä vuotta hän on toiminut myös Taidekeskus Järvilinnan näyttelykoordinaattorina.

Kuva: Pala sielusta

Valo meissä
4.5. – 29.5.2022

Pauliina Lapio

Linnasali


Valo meissä –näyttely käy läpi henkilökohtaista paranemisprosessia luontokuvien, valon ja tekstien kautta. Kuvissa näkyy tarkkaileva ote luontoon ja kuvattaviin kohteisiin sekä pysähtyneiden hetkien kauneutta ja valoa. Tekstit kertovat vaikeista aiheista: surusta, häpeästä, vihasta, yksinäisyydestä ja traumaattisista kokemuksista; kuitenkin pukien ne kauniiksi ja toivoa tuoviksi ajatuksiksi ymmärrystä antaen. Näyttely on samalla kunnianosoitus luonnolle ja sen kauneudelle sekä ihmisen kyvylle löytää paranemisen elementit taiteen ja luonnon kautta. Mukana on teoksia vuosilta 2011–2021. Osa kuvista sijoittuu Laukaan Tarvaalaan ja Lievestuoreelle, joka on Pauliinan syntymäkoti. 

Pauliinan näyttely on kiertonäyttely, joka oli ensimmäistä kertaa esillä Helsingissä syyskuussa 2021 ja sen jälkeen Jyväskylässä helmi-maaliskuussa 2022. Seuraavan kerran näyttely tule Järvilinnaan Laukaaseen – paluu lapsuuden maisemiin.

Päiväkirja
4.5. – 29.5.2022

Pertti Karjalainen

Vaahterasali, Tammisali

Olen työstänyt useamman vuoden ajan teossarjaa, missä lähtökohtana on ollut työskentelyni eri vuosina Venäjän eri alueilla, Jäämereltä Keski-Venäjälle ja Pihkovan seudulle. Tänä vuonna oli tarkoitus jatkaa yhteistyötä vanhojen kumppaneiden ja uusien tahojen kanssa, joista kaksi olisi ollut suunnattuna Mustanmeren rannikkokaupunkeihin. Kaikki yhteistyö loppui kuin seinään 24.2. Venäjän hyökätessä Ukrainaan.

Päiväkirjateokset olen pääosin työstänyt Pietarissa kahdessa residenssijaksossa 2016-17. Teokset ovat sekatekniikkatöitä ja niissä on materiaaleja aiempien vuosien työskentelystäni eri kohteissa. Teos-sarjat ovat Päiväkirja I ja II. 

Kyseiset näyttelyteokset tuon nyt Järvilinnaan, koska jäähyväiset kohdistuvat teosten välityksellä Venäjälle ja viimeisten näyttelyiden osalta Järvilinnaan.

Kuva: Päiväkirja II

Vastarannat
4.5. – 29.5.2022

Marianne Laiti

Järvisali


”Maalaan itse tekemilläni kuivapastelliliiduilla paperille. Liidut ovat erittäin hyvälaatuiset ja niiden rautaoksidipitoinen värimaailma on pehmeä, mutta intensiivinen. Näihin liituihin yhdistän myös Rembrandt-taiteilijapastelleja rinnastaen näin kaksi erilaista värimaailmaa. Rakastan paperin karkeutta ja sitä, ettei työn ja minun välissä ole mitään. Pastellien kanssa piirtäminen yhdistyy luontevasti maalaamiseen, sillä viivan herkkyys ja väri ovat molemmat oleellisia.

Maisema-aihe on laajentanut psykologisen kiinnostukseni kokonaisvaltaisemmaksi ajatteluksi. Ihminen on töissäni läsnä epäsuorasti jälkinä, merkkeinä ja asumuksenkaltaisina rakenteina. Maisemassa on kerroksia: ajan ja tilan ulottuvuuksia, joissa luonto puhuu. Koen maalaavani tiloja mielelle ja mielikuvitukselle. En halua hallita maisemakokemusta, vaan kuljeksia siinä, ja toivon saman vapauden välittyvän myös katsojalle.”

Marianne Laiti on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän kuuluu Suomen taidemaalariliittoon sekä Tampereen taiteilijaseuraan. Hänen julkisia teoksiaan on mm. Tampereen Vuoreksen kaupunginosassa sekä Scandic Hotel Rosendahlissa. Teoksia on myös mm. Tampereen ja Kemin taidemuseoiden kokoelmissa.

Kuva: Vastarannat

Kuvittelin

4.5.-29.5.

Rene van Beers

Myymälägalleria

Rene van Beers on Taidekeskus Järvilinnan vakituinen kesävieras. Hän asuu Hollanissa, mutta sukujuuret ulottuvat äidin puolelta Suomeen, joten Suomi on hänelle toinen tärkeä kotimaa. Rene on kuvittaja, jonka kuvia löytyy monista eli julkaisuista.

Myymälägalleria on alakerrassa, esteetön käynti.

Maalauksia Kauko Sorjosen säätiölle kuuluvasta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kokoelmasta

Kahvilagalleria, Vihreä kamari, Kulmakamari

Taidekeskus Järvilinnassa on esillä taidetta Kauko Sorjosen hankkimasta sadan teoksen kokoelmasta, joka kuului aikaisemmin Keski-Suomen sairaanhoitopiirille. Taidekeskus Järvilinnan kolmessa eri salissa voit nähdä maalauksia ja grafiikkaa useilta eri taiteilijoilta vuosikymmenienkin takaa.

”Abstraktioita” Kahvilagalleriassa. Näyttelyn taiteilijat: Urpu Ilasmaa Maija Kumpulainen-Sokka, Reino Hietanen

”Suomalaista elämää” Vihreässä kamarissa. Näyttelyn taiteilijat: Urho Meronen, Armas Mejonen, Jalmari Ruokokoski, Oskari Räisänen

”Kukkia ja asetelmia” Kulmakamarissa. Näyttelyn taiteilijat: Jalmari Ruokokoski, Urho Lehtinen, J. Jussila, O. Korsakoski, Terttu Järvinen