Vaihtuvat näyttelyt

Taidekeskus Järvilinnan päärakennuksessa eli Huvilassa on esillä vuoden aikana useita erilaisia näyttelyitä. Näyttelysalit sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Ajankohtainen päänäyttely on yleensä yläkerrassa ja alakerran Käräjäsalissa on Taidekeskus Järvilinnan historiasta kertova perusnäyttely. Muissa saleissa on esillä Kauko Sorjosen säätiön taidekokoelmaa sekä vaihtuvia näyttelyitä eri taiteilijoilta.

Huvilan yläkerrasta löytyy neljä näyttelysalia: Linnasali, Järvisali, Vaahterasali ja Tammisali. Yläkerran näyttelytiloihin on noustava portaat.
Alakerran näyttelysalit ovat Myymälägalleria, Kahvilagalleria, Kulmakamari ja Vihreä kamari sekä Käräjäsali, jossa pysyväisnäyttely. Alakerran tilat ovat esteettömät.

Sanaton
13.10. – 31.10.2021

Raimo Mattsson

Linnasali


Taidekeskus Järvilinnan Linnasalissa on esillä turkulaisen kuvataiteilijan Raimo Mattssonin akryylimaalauksia. Raimo Mattsson kertoo itsestään ja taiteestaan:

”Olen lähtöisin Eckeröstä Ahvenanmaalla, mutta olen asunut ja työskennellyt 80-luvulta lähtien kuvataiteilijana ja opettajana Turussa. Alkuperäni kalastajan poikana Ahvenanmaalla ja se, että olen kasvanut maaseudulla, on vääjäämättä vaikuttanut taiteellisen ilmaisuni. Toivon, että maalaukseni välittävät runollista rauhaa, sisäistä tasapainoa, harmoniaa. Toivon myös, että taiteeni on progressiivinen siinä mielessä, että se ei vain esitä kysymyksiä, vaan että jokaisella kysymyksellä itsessään on vastaus. Taiteessani haluan ottaa askeleen ulos, astua veneestä ja uskoa siihen, että vesi kantaa. Se on päätöksen ja rohkeuden hetki. Rohkeus tutustuttaa meidät tuntemattomaan, se tekee muukalaisesta ystävän ja vangista vapaan. Visuaalisesti hiljainen taide ei koskaan ole sanaton. Hiljaisuudessa luodaan maailmoja jotka kaivautuvat syvälle sinne mistä usko ja toivo versoaa. Taiteen lähtökohta pitäisi olla, että kaikki on olemassa, taidetta ei voi rajata. Taide koostuu hetkistä, ratkaisevista puolinuoteista tai tuskin kuultavista lauseista. Taide on hiljainen, lyhyt, merkityksetön huokaus ja vivahde. Se on kommentti ja tauko sanojen välillä, joita kukaan ei huomaa, mutta joka pitää ratkaisevalla tavalla kaiken yhdessä. Hiljaisuudessa löytyy se lyhyt hetki, joka tekee sen ratkaisevan eron.”

Kaikki pääsivät kuvaan
6.10. – 31.10.2021

Eliisa Määttälä

Järvisali, Vaahterasali

Kuvassa: Eliisa Määttälä: Asetelma I (2021)


Turkulaisen kuvataiteilija-piirtäjä-maalari Eliisa Määttälän maalauksia ja piirroksia esillä Taidekeskus Järvilinnan Järvisalissa. Taiteilijan lähtökohta tekemiselle on erilaiset ihmiselämän ilmiöt, joita voi käsitellä taiteen keinoin, parantaen maailmaa. Sitä kuvastaa myös näyttelyn nimi ”Kaikki pääsivät kuvaan”.

Eliisa Määttälän töissä yhdistyvät erilaiset tekniikat, sarjakuvamaiset aiheet sekä kierrätetyt materiaalit. Erilaisten tekniikoiden, materiaalien ja asioiden sekoittaminen antaa hauskuutta ja jännitettä työskentelyyn.

Näyttelyssä on myös Juurihoito niminen,  23 – osainen installaatio. Teoksen sanoma on yksinäisyys. Taiteilija on piirtänyt ikiaikaisia  mielikuvitus ystäviään puulle ja ne on kehystetty yksittäisiin vanhoihin kehyksiin.

”Taide on jokapäiväinen leipämme. Taiteeni on asioiden ja materiaalien löytämistä. Havainnointia kaikesta.”

Kristallisoituminen
31.8. – 24.10.2021

Susanna Maria Kivistö

Myymälägalleria


Näyttelyni kuvaa sielun matkaa epäolennaisesta olennaiseen,
valheesta totuuteen,
erillisyydestä ykseyteen,
pimeydestä valoon.

Muutun läpi elämän.
Annan kaiken valheellisen sulaa pois.
Kuoriudun paljaaksi ilman tarvetta suojautua.
Paljastan todellisen itseni myös itselleni.
Katson itseäni silmiin.

Maalauksia Kauko Sorjosen säätiölle kuuluvasta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kokoelmasta

Kahvilagalleria, Vihreä kamari, Kulmakamari, Vaahterasali

Taidekeskus Järvilinnassa on esillä taidetta Kauko Sorjosen hankkimasta sadan teoksen kokoelmasta, joka kuului aikaisemmin Keski-Suomen sairaanhoitopiirille. Taidekeskus Järvilinnan kolmessa eri salissa voit nähdä maalauksia ja grafiikkaa useilta eri taiteilijoilta vuosikymmenienkin takaa.

”Abstraktioita” Kahvilagalleriassa. Näyttelyn taiteilijat: Urpu Ilasmaa Maija Kumpulainen-Sokka, Reino Hietanen

”Suomalaista elämää” Vihreässä kamarissa. Näyttelyn taiteilijat: Urho Meronen, Armas Mejonen, Jalmari Ruokokoski, Oskari Räisänen

”Kukkia ja asetelmia” Kulmakamarissa. Näyttelyn taiteilijat: Jalmari Ruokokoski, Urho Lehtinen, J. Jussila, O. Korsakoski, Terttu Järvinen

”Syksyn värejä” Vaahterasalissa. Näyttelyn taiteilijat: Niilo Kallio, Ritva Tienaho, PJ Jokinen, Jonas Heiska, Väinö Rusanen, Jorma Grönberg