Tulevat näyttelyt

Ilmoitamme tällä sivulla tulossa olevista näyttelyistä!

Punainen varjo
1.12. – 2.1.2022

Sirpa Hasa

Linnasali


“Punainen varjo kertoo värjärin mielestä nähdä kaikki värikkäänä. 

Vuosi 2022 on minulle juhlavuosi, sillä silloin tulee täyteen 30 vuotta batiikin parissa. Batiikki on nimenomaan kankaiden kuviointia ja värjäämistä, mutta minulle batikin löytäminen muiden tekniikkakokeiluiden jälkeen yhdisti myös tekstiilin ja kuvakerronnan.

Vuosien ja vuosikymmenten varrelta olisi helppo nostaa huippuhetkiksi matkat batikin alkulähteille Indonesia Jaavalle sekä Länsi-Afrikan Beninin ja Ghanaan, mutta toisaalta huippua on ollut ihan kotoinen työskentely. Oman tekniikan hiomisessa ja luovuuden yhdistämisessä vuodet tuntuvat nopeasti menneiltä ja mikä parasta, en vieläkään tunne, että olisin kokenut kaiken batikista!

Työskentelen Konnevedellä Särkisalon vanhalla koululla, joka toimii kesäisin myös kurssitilana. Koen, että minulla on annettavaa batikista kiinnostuneille kurssien merkeissä. Meitä batiikkitaiteilijoita on Suomessa tällä hetkellä kymmenkunta.”

Ensemble c’est mieux – Yhdessä on parempi
1.12. – 2.1.2022

Anitta Asunta-Plane

Järvisali


“Elän luonnossa, Keski-Suomessa, Muuratjärven rannalla jo v. 2018. 

Luonto antaa edelleen inspiraatiot töilleni. Piirrän ne aina ensin  paperille, omannäköiseksi.

35 vuotta Ranskassa, joista 11 vuotta Pariisissa Louis Feraud -Haute Couture-talossa suunnittelijana, ovat antaneet suomalaisuudelleni kuitenkin paljon ranskalaisia vaikutteita.

Käteni luovat savesta jo vuodesta 2007  haluamani muodot, pinnat, kuviot, brodeeraukset, reliefit, usein kangasmaiset efektit. Värit ja sävyt  ja niiden yhdistely ovat minulle töissäni tärkeätä.  Samoin omien lasitteiden luominen. Oksiidit, fritti, kaoliini, bentoniitti, maasälpä, liitu ja muut maan alkuaineet oikein yhdistettynä, antavat monien testipalojeni avulla, haluamani värisävyt.

Lopullisen tuloksen antaa kuitenkin itse Rakupoltto; 
Tuli ja sen lämpötila, ilman lämpötila, -kosteus, puunlaatu sahanpurussa, hapen pelkistyminen, savu, vesi, KAIKKIEN NÄIDEN LUONNON  elementtien kanssa YHDESSÄ syntyy  TAIDETYÖNI  lopputulos,  aina yhtä yllätyksellinen. YHDESSÄ ON PAREMPI. EPÄTÄYDELLISEN KAUNISTA  ja aina UNIIKKIA  – sitä on RAKU-keramiikkani.”

2 huonetta + kuolema
1.12. – 2.1.2022

Eeva Flyktman

Vaahterasali ja Tammisali


“2 huonetta + kuolema on syntynyt pääosin omakohtaisista tunnetiloista.

Olen tehnyt mosaiikkia yksin kotona, huoneessa jossa tunteet ja ajatukset ovat saaneet kasvot ja muotonsa mosaiikista. Toinen huone on päässäni ja sisälläni, huone, jossa elän mielikuvitukseni kautta.

Näyttelyn teoksissa näkyy pelkoja ja ahdistusta – mutta myös toivoa ja vahvuutta. Osin ne kuvaavat vuoden aikana esiintyneitä tuntemuksia ja ajatuksia suoraan, osa on vähemmän henkilökohtaisia symbolisia kuvauksia. Kuolema on teoksena vain mieleen tullut synkän kaunis hahmo, mutta se nousi vahvuudessaan itselleni tärkeäksi työksi, ja tavallaan kuvaakin hyvin kaikkein raskaimpia ajatuksia.

Järvilinnassa 2 huonetta + kuolema saa ympärilleen konkreettiset seinät.

Näyttelyn töissä on käytetty suurelta osin kierrätysmateriaaleja, rikkinäisiä ja parittomia astioita, koruja, nappeja, solkia, verhoilunauloja ym., mutta myös itsetekemiäni keramiikkaosia, tiffanylasia, mosaiikkihelmiä ja -paloja.”

Maalauksia
5.1. – 6.2.2022

Asta Huutonen

Linnasali

Kaliforniasta Jyväskylään muuttanut, Uuraisilta lähtöisin oleva suomalais-amerikkalainen kuvataiteilija Asta Huutonen kertoo maalaamisestaan:

“Väitöskirjani tutkimusaiheena oli alitajunta, tutkimukseni taiteellisessa produktiossani löysin surrealisteilta rohkeuden heittäytyä rationaalisen tuolle puolen. Luotan intuitioon, en luonnostele. En tiedä etukäteen, miltä maalaukseni näyttää, enkä maalaamisen aikana, mihin maalaamiseni on menossa. Maalaamiseni on varauksetonta ja vilpitöntä, ajoittain sokeaa epätoivoista yrittämistä. Ensin syntyy kuva ja sitten kypsyy tarina. Maalaamistani voisi verrata spontaaniin performanssiin tai jazz-muusikon improvisointiin.”

Asta Huutonen ent. Sutton (s. 1965 Kramfors) väitteli taiteen tohtoriksi Lapin yliopistosta. Hän asuu ja työskentelee
Jyväskylässä. Hänen teoksia on lukuisissa yksityiskokoelmissa. Maalaamisen lisäksi hän on kehittänyt Mandala Wu-hsin – Nähdään pian! minuuteen maalauskursseja, jotka perustuvat hänen väitöskirjaansa Art and Unconscious: A Semiotic Case Study of the Painting Process (2014).

Ystävyyden puu
9.2. – 6.3.2022

Arte filos -taiteilijaryhmä

Näyttelyn taiteilijat:

Elsa Heikkilä, Liisa
Hiilto, Reetta Hirsimäki, Elina Laine, Kerttu Nuuhkarinen, Hille Peura, Jari Pirnes, Anne Sarja-Kolu, Eija Voutilainen, Rea Vuorinen

Arte filos – ”Taiteen ystävät”- on keskisuomalainen kuvataiteen aineopintojen pohjalta syntynyt 13 henkilön ryhmä. Tähän Ystävyyden puu – näyttelyyn osallistuvat Elsa Heikkilä, Liisa Hiilto, Reetta Hirsimäki, Elina Laine, Kerttu Nuuhkarinen, Hille Peura, Jari Pirnes, Anne Sarja-Kolu, Eija Voutilainen ja Rea Vuorinen.

9.2.2022 avautuvassa näyttelyssä on esillä akryyli- ja öljymaalausten lisäksi grafiikkaa, veistoksia ja pigmenttitulosteita.

Kukin ryhmän jäsen on työskennellyt yhteisten aineopintojen jälkeen itsenäisesti ja valinnut työskentelytavat omaan ilmaisuunsa sopiviksi. Ryhmän tapaamisissa annetaan palautetta toisten töistä ja suunnitellaan näyttelyjä.

Ystävyyden puu kuvaa meidän monimuotoista ryhmäämme: yhteiset opinnot ovat juuret, me taiteilijat olemme oksia ja yhdessä pyrimme kasvamaan ja laajenemaan suureksi taidepuuksi.

Teosten lähtökohtana on ympärillä olevan luonnon ja tunnelmien hahmottaminen, elämykset sekä omakohtaiset pohdinnat taiteesta ja sen olemuksesta.