Näyttelyt

NÄYTTELYT JÄRVILINNAN PÄÄRAKENNUKSEN YLÄKERRASSA:
(portaat)

la 9.1. – su 4.4.2021
Avoinna ke-su klo 12-17

VÄINÖ RUSANEN
MINUN MAISEMANI

Vuonna 2018 taidemaalari Väinö Rusanen täytti 90-vuotta ja hänen juhlanäyttelynsä oli esillä Galleria Beckerissä Jyväskylässä. Avajaispuheessa hän totesi, että hänestä tuntuu siltä, että se paras maalaus on vielä tekemättä. Parhaan maalauksen metsästys pakottaa hänet työhuoneeseen niin monena päivänä viikossa kuin suinkin mahdollista. Ura taiteilijana on kestänyt jo yli 60 vuotta.

Järvilinnan näyttely esittelee Rusasen taidetta vuosikymmenien ajalta. Näyttelyn nimi MINUN MAISEMANI ilmaisee, että pääosassa ovat maisemamaalaukset, joista taiteilija myös parhaiten tunnetaan. Sen sijaan harva enää muistaa Rusasen maalaamia muotokuvia, joita on näyttelyssä myös esillä.

Rusasen maisemamaalaukset voi jakaa kahteen osaan: Saarijärven ja Sortavalan maisemiin. Maisemamaalausten syntyjärjestys on taiteilijan elämänkertaan nähden käänteinen, mutta siihen on ymmärrettävä selitys. Rusasen perhe lähti evakkoon Sortavalan maalaiskunnasta ja sai maata uudelle kodille Saarijärven Summassaaresta. Kun Väinö Rusanen valmistui taidemaalariksi Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1961, hän jatkoi maanviljelystä ja karjanhoitoa perimällään tilalla. Siinä sivussa hän maalasi.

Vuosien ahkeran maalaamisen jälkeen Väinö Rusanen oli jo sitä mieltä, että Saarijärven maisemat alkaa olla maalattu. Kuin tilauksesta Neuvostoliitto oli murtumassa ja perestroikan myötä rajat Venäjälle avattiin. Persoonaltaan valppaana ja rohkeana Väinö Rusanen oli tuota pikaa lapsuutensa Sortavalassa. Siellä hän on vuosien aikana maalannut enimmäkseen kylänäkymiä ja silloin tällöin kohteena on ollut myös puhdas maisema. Sortavalassa syntyneiden maalausten merkitys on paitsi niiden taiteellisessa laadussa myös evakkotaiteilijan halussa hahmottaa niiden kautta identiteettinsä juuria. Kun pitkän ja vaiherikkaan elämän kokenut Väinö palaa Sortavalaan, Pikku-Väinö tulee häntä vastaan. Maalaaminen on siksi myös muistin kirkastamista.

Lisättietoja näyttelystä:
Näyttelykoordinaattori Hannele Torniainen puh. 045 128 7778
info@jarvilinna.fi

NÄYTTELYT JÄRVILINNAN PÄÄRAKENNUKSEN ALAKERRASSA:
(esteetön pääsy)

MYYMÄLÄGALLERIA 1.12-31.1.2021
Meitä ja muita
Kaisu Hirvosen keramiikkainstallatioita

Kauko Sorjosen säätiön Keski-Suomen keskussairaalasta ostamia teoksia:
  Kahvila: ’Kesäpilviä’
Vihreä kamari: Tarja Teräsvuori Dafne I ja Dafne II 1983, Aikoja 1985
Aukusti Tuhka ’Kelopuu’ 1963
  Kulmahuone: Leena Talvitie teoksia 1998 – 2003

Käräjäsali:  Esineistöä ja valokuvia rakennuttaja tuomari Hjeltin perheen ajalta

Lisäksi:

Sisäänkäynnissä: Mongolialainen Lkhagvadorj Dorjsuren loihti sisääntuloon puisen Ilves-pesueen ja Järvilinnan rakennuttaja tuomari Hjeltin patsaan. Yläkerrassa lisäksi neljä eri-ikäistä Poikakodin pojat-patsaita.

Siipiratashöyrylaiva Lahtis-laivanäyttely ja muita Päijänteen laivojen pienoismalleja.

Puiston taidepolun teokset:

Taidekeskus Järvilinnaan tulijoita tervehtii heinäkuusta alkaen kuvataiteilija Auli Halttusen suurikokoinen teos ‘Ja kaikki linnut laulavat’.
Puutarha-aiheinen teos on kiinnitetty lämpökeskuksen seinään ja se koostuu useasta vanerisesta, muotoon sahatusta osasta. Teos virittää vierailijat Järvilinnan taiteelliseen tunnelmaan siirryttäessä kohti muita näyttelyitä.

Etsi kuusi pesää puistosta  #munomapesä, #mynest, #myownest
Artist from Kazakhstan Ulyana Smakova #smakovaart

Lisätietoja näyttelyhausta

 

 

 

» Taidekeskus Järvilinna | Kahvila ja taidemyymälä | Näyttelyt | Historia