Taidenäyttelyt 2020

Tältä sivulta löydät tiedot Taidekeskus Järvilinnassa vuonna 2020 esillä olleista taidenäyttelyistä.
Ensimmäisenä sivulla on vuoden päänäyttely: Kesänäyttely.
Muut näyttelyt on listattu aikajärjestyksessä uusimmasta myöhäisimpään.


Kesänäyttely 2020: Lehtikuusen toinen elämä

3.7. – 10.9.2020

Näyttelyn taiteilijat:

Pentti Hakala, Marjo Hallila, Simo Heikkilä, Sanelma Hihnala, Sade Hiidenkari, Jouko Järvisalo, Iker Laskibar, Jenni Pehkonen, Salla Peurasuo, Karola Sahi, Arto Salminen, Kirsi Tapper, Veli-Antti Virtanen, Sonja Vectomov, Kristian Venäläinen

Koordinaattori: Simo Heikkilä

Linnasali, Järvisali, Tammisali, Vaahterasali, piha


Näyttelyyn on kutsuttu 15 taiteilijaa, muotoilijaa ja käsityöläistä Järvilinnasta, muualta Keski-Suomesta ja ympäri Suomen. Näyttelyn koordinaattorina on toiminut sisustusarkkitehti Simo Heikkilä.

Näyttelyn teokset on tehty lehtikuusilankuista. Arkkitehti Wivi Lönn (1872-1966) istutti pihaansa Jyväskylässä lehtikuusen taimen, joka kasvoi satavuotiaaksi komeaksi puuksi. Se jouduttiin kaatamaan ja sahaamaan lankuiksi neljä vuotta sitten. Kotiseutuneuvos Kauko Sorjonen lahjoitti lankut taiteilijoille, muotoilijoille ja käsityöläisille näyttelyprojektin varten.


Kaisu Hirvonen: Meitä ja muita

1.12 – 31.1.2021

Myymälägalleria

Kaisu Hirvosen keramiikkainstallaatioita


Siivekkäät
eväkäät
hyväkkäät

kuusijalkaiset jatkavat tanssia
elossaolemisen ilossa

aurinkojen katveessa
kaivojen kupeella
vesien vierellä

olen not olen
korennot kumartavat
kuin kuninkaalle
tanssi soljuu vuorten solissa

kaupungin varjoissa
kauriit kääntyvät piirissä


Visusti -hanke: Metsämaa

11.11. – 20.12.2020

Jyväskylän taiteilijaseuran, Materia ry:n ja Luovan valokuvauksen keskuksen yhteinen hanke.

Näyttelyn taiteilijat:

Anitta Asunta-Plane, Sirpa Hasa, Ulla Lapiolahti, Aija Leena Lääperi, Ulla Aatinen, Tommi Anttonen, Aino Kajaniemi, Emmi Minkkinen, Toûa Toûa, Ulla Virta

Linnasali

Kuvassa: Mikko Hietaharju: Koivu

Metsämaa-näyttelykiertueella keskisuomalaiset taiteilijat kuvaavat metsää läheltä ja kaukaa, kauniisti ja karusti.

Näyttely on osa Visusti-hankkeen toteuttamaa kaksivuotista näyttelykiertuetta, joka ulottuu 2020–2021 kymmeneen Keski-Suomen
kuntaan. Kiertueelle on kuratoitu 49 taiteilijaa.

Näyttelyn sisältö on joka kunnassa eri. Kiertuetta ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto ja Keski-Suomen kehittämisrahasto. Kiertueen toteuttavat Luovan valokuvauksen keskus, Jyväskylän Taiteilijaseura ja Materia ry yhteistyössä Keski-Suomen Tanssin Keskuksen ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa.


Materia ry: Luonnollisesti

11.11. – 20.12.2020

Näyttelyn taiteilijat:

Anitta Asunta-Plane, Sirpa Hasa, Ulla Lapiolahti, Aija Leena Lääperi,
Marjaana Niskanen, Anne-Mari Ohra-aho, Katja Rauhamäki, Anu Rinkinen,
Juhani Risku, Leena Sipilä, Marianne Tiitinen

Vaahterasali, Järvisali, Tammisali


Materia ry:n Luonnollisesti-näyttelyssä yhdistyksen jäsenet esittelevät teoksiaan, joissa teemana on luonto, ekologisuus tai aihetta lähestytään luonnonläheisillä materiaaleilla.


Kauko Sorjosen säätiön kokoelmia: Grafiikkaa

21.10.2020 -6.5.2021

Näyttelyt taiteilijat:

Tarja Terävuori, Reino Hietanen, Aukusti Tuhka

Vihreä kamari

Kuvassa: Aukusti Tuhka: Kelopuu (1955)

Grafiikkaa, maalauksia ja piirroksia Kauko Sorjosen säätiölle kuuluvasta Keski-Suomen sairaanhotopiirin kokoelmasta.


Juhani Risku: Arkkitehtoonit

14.10. – 22.11.2020

Myymälägalleria


Suvi Nurmi: Kohti merta, rantaa, pintaa vai pohjaa

14.10. – 8.11.2020

Vaahterasali

Kuvassa: Suvi Nurmi: Pohjakosketus


Näyttelyssä on esillä Suvi Nurmen metalliteollisuuden jätepalasista hitsattuja veistoksia ja reliefejä.


Keijo Penttinen: Tulta, terästä ja valoa

14.10.2020 – 8.11.2020

Järvisali

Kuvassa: Keijo Penttisen valokuvateos

Valokuvaaja Keijo Penttisen henkilökuvat eivät ole perinteisiä muotokuvia, vaan niissä on mukana liikettä, valoa ja tunnetta. Tehosteet syntyvät pitkällä valotusajalla kuviin esimerkiksi valomaalauksen tekniikoita hyödyntämällä; lentävä valokaari on toteutettu pyörittämällä palavaa teräsvillan palaa.


Minna Lahdenperä: Paluu muinaisille rannoille

14.10.2020 – 8.1.2021

Linnasali

Kuvassa: Minna Lahdenperän öljyväriteos


Minna Lahdenperän öljyväriteoksissa välittyy taiteilijan kunnioitus luontoa kohtaan ja korostus koskemattoman luonnon säilymisen tärkeydestä. Vuosituhansia vanhat rantakivikot maalausten aiheina herättävät ajatuksia menneisyyden ajoista ja ihmiselämän jälkeen jatkuvasta maailman pysyvyydestä.


Kauko Sorjosen säätiön kokoelmia: Puutarhassa

14.10.2020 – 4.4.2021

Näyttelyn taiteilijat:

Leena Talvitie, Raimo Kanerva

Kulmakamari

Kuvassa: Leena Talvitie: Pöytä kahdelle (1998)

Grafiikkaa, maalauksia ja piirroksia Kauko Sorjosen säätiölle kuuluvasta Keski-Suomen sairaanhotopiirin kokoelmasta.


Johanna Pahalahti: Small Things

16.9. – 11.10.2020

Kulmakamari


”Keväällä 2020 korona pandemian alussa katsoin uutisia koko ajan. Se sai minut voimaan pahoin. Asun perheeni kanssa maaseudulla ja aloimme käydä metsäretkillä joka päivä. Lapseni Helmi 6-vuotta ja Onni 4-vuotta, löysivät aina aarteita näiltä retkiltä. Se toi hymyn naamalleni. Siitä sain idean tallentaa nämä pienet ja tärkeät asiat.”

Johanna Pahalahti (synt.1982) on kotoisin Jyväskylästä, Palokasta. Hän asuu ja työskentelee Hartolassa. Hän on opiskellut valokuvaajan ammattitutkintoon valmentavan koulutuksen, media-assistentiksi sekä käynyt Voionmaan opiston valokuvauslinjan. Pahalahti on asunut Englannissa sekä Norjassa, missä hän dokumentoi saattohoitokoti Stabekin elämää. Hänellä on ollut useita ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Mikkelin valokuvakeskuksessa keväällä 2019 esillä ollut ”Mummini Anja” oli hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä. Tällä hetkellä hän keskittyy omiin dokumentaarisiin sekä kamerattomiin projekteihinsa.


Ulyana Smakova: What is behind those mountains

16.9. – 11.10.2020

Myymälägalleria


Järvilinna

Kesäyliopiston taideopiskelijat: Rajapintoja

16.9. – 11.10.2020

Näyttelyn taiteilijat:

Mari Aarnipelto, Elsa Heikkilä, Liisa Hiilto, Reetta Hirsimäki, Elina Laine, Päivi Niemelä, Arja Niskanen, Kerttu Nuuhkarinen, Hille Peura, Jari Pirnes, Anne Sarja-Kolu, Eija Voutilainen, Rea Vuorinen

Linnasali, Järvisali, Tammisali, Vaahterasali


Kesäyliopiston opiskelijoiden näyttely , jossa on nähtävänä n. 70 eri tekniikoin toteutettua teosta. Näyttelyyn osallistuvien ryhmä koostuu Jyväskylän kesäyliopistossa aineopintonsa päättävistä 13 kuvataiteen opiskelijasta. Tämä on opiskelijaryhmän toinen yhteisnäyttely neljän opiskeluvuoden aikana. Näyttelyn kuraattorina on toiminut kuvataiteilija Pertti Karjalainen. Hän on myös ohjannut ryhmää eri kursseilla opintojen aikana.

Rajapintoja kertoo rajoista ja rajattomuudesta, harkinnasta ja hulluttelusta, ihmettelystä ja itsensä haastamisesta. Katsojalle tarjoillaan värien ja valon luovaa leikkiä, havaintoja luonnosta, ihmisistä, eläimistä, sisäisistä mielenmaisemista, alitajunnan pulpahduksista. Tekijät ovat toteuttaneet teoksensa itsenäisesti omaan ilmaisuunsa sopivalla tavalla. Käytössä ovat olleet akryyli- tai öljyvärimaalit, kuivapastellit, sekatekniikka, grafiikka, digitaalinen kuvankäsittely sekä videointi.


Natalja Mäkinen: Alku

4.8. – 13.9.2020

Kulmakamari

Kuvassa: Natalja Mäkisen maalaus


Natalja Mäkinen on taidemaalauksen harrastaja, Hän on asunut Tikkakoskella, Keski-Suomessa 20 vuotta suomalaisen avomiehensä kanssa.

”Ensimmäinen akvarellimaalaus on tehty kaksi vuotta sitten ja viime vuonna aloitin öljymaalauksen. Kun taulu on valmis, pysähdyn miettimään mitä haluaisin maalata seuraavaksi ja aina jotain uutta syntyy. Olen maalannut luontoa, vesiväreillä eläimiä. Nyt on vuorossa ihminen. Prosessi on jatkuvaa oppimista ja se tuo iloa elämään.”


Taidekeskus Järvilinna

Kristine Nordling: Runotar

4.8. – 13.9.2020

Myymälägalleria


Kristine Nordlingin veistoksia ja grafiikkaa.

”Esiinnyn Taidekeskus Järvilinnan Myymälägalleriassa 2019-20 syntyneillä veistoksillani. Teokset ovat kipsiin valettuja elävänmallitutkielmia. Ihmismallin tutkiminen on ikiaikainen keino havainnoida mittasuhteita, massoja ja muotoja. On vain kiinnostavaa, kuinka paljon mittasuhteet herättävät kauneuden tunteita ja iloa. Mallin tutkimisessa ympyrä sulkeutuu Turun piirustuskoulun aikoihin vuosikymmenten taakse. Piirustuskoulussa oli mahdollisuus tutkia mallia piirtämällä ja muilla tekniikoilla kahdeksan tuntia päivittäin. Nykyistä työskentelyäni kuitenkin kuvaa paremmin vuoropuhelu. Helposti voisin väittää valinneeni kuvanveiston – mutta pikemminkin koen, että minuun on kätketty ajastin ja kysymättä edes itseltäni, suuntauduin kuvanveistoon ja muotoiluun. Taiteen tekeminen on vuoropuhelua, jossa heittäydyn – se on kuuntelua, vastavuoroisuutta joskus jopa runoa. Työhuoneessani veistokset kasvavat ja kehittyvät vähitellen omaan muotoonsa. Niin kuin maalaukset saavat vernissahuntunsa, saavat veistokseni lopullisen sävynsä patinakerroksesta. Jos joku haluaisi kuulla minulta runon, näyttäisin hänelle yhden tämän sarjan veistoksistani.”


Mika Pekkanen: Veden voimaa paperilla

7.7. – 2.8.2020

Myymälägalleria

Kuvassa: Mika Pekkanen: Jyväskylän satama (2020)


Dokumentaarisia maalauksia ajasta, paikasta ja hetkestä.

Mika Pekkanen tallentaa taiteessaan todellista olemassa olevaa ympäristöä; kaupunkikuvia, maaseutumiljöitä, ihmisiä työssään, kotonaan ja harrastusten parissa. Hän pyrkii dokumentoimaan aiheita laajasti. Vuosien varrella hän on maalannut kuvia: Yliopiston Sinfonia Orkesteri, Valtuusto kokous, Ihmiset Ehtoollisella, Kitaristi kirkossa, Nurmoila Aunus, Kirittäret pesäpallo ottelussa, Tietotaito-koulutuksen maalaukset hoitotilanteista Keski-Suomen keskussairaalassa ja Kajakkipooloa.

Hän käyttää herkkiä taivaan ja veden sävyjä, myös vihreän eri nyanssit ovat laajasti läsnä.Toisinaan hän haluaa hullutella siveltimellä, ja silloin syntyy värikkäitä mielikuva maalauksia. Teoksissaan hän haluaa tuoda tuulahduksen raikasta positiivisuutta ja jättää katsojalle uutta pohdittavaa.

Taiteilija on maalannut vuosien varrella mm. Belgiassa, Venäjällä, Englannissa ja Saksassa. Työvälineet hänellä kulkevat usein mukana ja näin hänet voi nähdä vaikkapa kesällä puistossa maalaamassa. Live-maalaus tapahtumia hän on järjestänyt näyttelyiden yhteydessä ja niissä yleisö pääsee seuraamaan teoksen syntyä.
Pekkasen osaamiseen kuuluu myös valokuvaus ja taidemaalauksen opetus ja ohjaus.Taiteilija kuuluu Keuruun Taiteilijaseuraan ja Suomen Akvarellitaiteen yhdistykseen. Näyttelyitä on ollut useita kotimaassa ja ulkomailla. Ateljee hänellä on Vesangassa.

Hänen teoksia on nähty myös kansainvälisissä akvarellitapahtumissa, kuten IWS 1 st International Watercolor Exhibition Kaapelitehtaalla Helsingissä 2019 ja IX International Biennale Art-Bridge-Watercolor Yusupovskin palatsissa Pietarissa 2017.


Mikko Hannunen: Luonto ja ihminen

3.6. – 2.8.2020

Kulmakamari

Kuvassa: Mikko Hannusen öljyväriteos

”Ihminen on ehkä kiinnostavin olio maan päällä. Se on minulle tärkeä kuvan tekemisen kohde. Keskustelen kuvien henkilöiden ja itseni kanssa, kunnes jotain syntyy.”


Svetlana Ruoho: Uskaltaa lentää

3.6. – 5.7.2020

Myymälägalleria


Keskisuomalainen taidemaalari Svetlana Ruoho esittelee katsojan silmille aivan uusia luovia ulottuvuuksia sekä tuttuja piirustuksia, mustavalkoisia teoksia. Lisäksi kävijät pääsevät nauttimaan perinteisistä aurinkoisista öljyvärimaisemista sekä uusista taiteilijan oivalluksista.


Kansainvälinen näyttely

Lasten kansainvälisen kuvataidekilpailun teoksia.
Yhteistyö Pertti Karjalaisen ja V.N. Korbakovin taidekoulun yhteistyö

3.6. – 29.6.2020

Tammisali, Vaahterasali

Kansainvälinen lasten kuvataidekilpailu ”Pohjoisen avoin kirja” pidettiin syksyllä 2019. Kilpailun aiheena oli Suomen ja Pohjois-Venäjän historiasta ja kulttuurista kirjoittaneiden venäläisten ja suomalaisten kirjailijoiden teokset. Kilpailun järjestäjänä toimi V.N. Korbakovin taidekoulu Vologdassa Venäjällä. Kilpailuun osallistui lapsia eri puolilta Venäjää ja Suomesta Jyväskylästä Keski-Palokan koulusta ja Joensuusta Enon koulusta.

Kilpailutöiden jyrytys oli 30.10.2019 Vologdassa. Suomesta jyryn jäseniä olivat kuvataiteilijat Pertti Karjalainen Jyväskylästä ja Tuija Hirvonen-Puhakka Joensuusta. Palkintoja Jyväskylään tuli 42 teokselle ja 43 lapselle.
Näyttely Laukaan Järvilinnassa koostuu Keski-Palokan koulun oppilaiden, Vologdan ja muiden venäläisten kaupunkien lasten palkituista teoksista. Osa näyttelystä on aiemmin kiertänyt Venäjällä ja Joensuun Enossa.


Pertti Karjalainen

Pertti Karjalainen: Maalauksia 2019-2020

3.6. – 29.6.2020

Linnasali, Järvisali

Kuvassa: Pertti Karjalaisen maalaus


”Maalausteni lähtökohtana on rakennettu ympäristö tai luonto itsessään. Toteutan lopputuloksen, jossa aiheen läsnäolo on viitteellistä ja maalaus itsenäisenä saa hallitsevan roolin. Värin ja tilan sommittelussa haen spontaanin ja hallitun välistä vuoropuhelua, sekä varmuuden ja etsimisen välistä jännitettä. Kun aloitan työn, en ennalta tiedä mihin se johtaa. Siinä piilee mielestäni maalauksen löytämisen haaste ja innoite, joka mukailee elämän lainalaisuuksia.Toteutan usein pienempiä teoksia sarjallisissa kokonaisuuksissa. Suuremmilla teoksilla yhteys toisiinsa on väljempi. Nimeän teokset joskus lähtökohtiin liittyen, joskus teosnimi syntyy työprosessin aikana. Tällä hetkellä olen viehättynyt neliömäisen muodon työstämiselle.”


Kauko Sorjosen säätiön kokoelmia: Kesäpilviä

3.6.2020 – 6.5.2021

Kahvilagalleria

Kuvassa: Marju Bormeisterin maalaus


Grafiikkaa, maalauksia ja piirroksia Kauko Sorjosen säätiölle kuuluvasta Keski-Suomen sairaanhotopiirin kokoelmasta.


Auli Halttunen: Maalauksia
Iker Laskibar: Veistoksia

4.3. – 29.3.2020

Myymälägalleria

Kuvassa: Auli Halttusen maalauksia


Kuvanveistäjä Iker Laskibarin ja kuvataiteilija Auli Halttusen yhteisnäyttely.


Kristian Venäläinen: Veistoksia
Yuichiro Sato: Maalauksia

5.1. – 1.3.2020

Myymälägalleria

Kuvanveistäjä Kristian Venäläisen ja kuvataitelija Yuichiro Saton yhteisnäyttely.

Japanilainen Yuichiro Sato saapui Järvilinnan taiteilijaresidenssiin 2016 vuodeksi. Suomi kiehtoi häntä kuitenkin enemmän kuin hän oli osannut kuvitella. Sato jatkaa työskentelyään Järvilinnassa ja aikaansaanut monia upeita teoksia. Hänen suurikokoiset lyijykynällä, hiilellä ja grafiittipigmentillä valmistetut teokset esittävät suomalaista maisemaa – erityisesti puita.

Kristian Venäläisen taidestudio on ollut Järvilinnassa liki kymmenen vuotta. Hänen taidokas ja puhutteleva tyyli yhdistää eri materiaalia ilahduttaa. Tässä näyttelyssä on mm sarja ”pääläripäitä”, joiden osoittavat sormet saavat katsojan pohtimaan mm oman toiminnan järkevyyttä.


Vappu Heiska: Maisemia
Laila Pullinen: Tutkielmia

1.11.2019 – 18.10.2020

Vihreä Kamari

Kuvassa: Vappu Heiskan graafisia maisemia


Vihreässä kamarissa esillä kolme Vappu Heiskan maisemateosta pohjoisesta: ”Kevät tunturijärvellä”, ”Kevät Vuontisjärvellä” ja ”Talvimaisema”. Näiden maisemien rinnalla Laila Pullisen viiden teoksen sarja: ”Alaston tutkielma 1963/1986”


Suomi 100 teos

Taito Keski-Suomi ry: Kuhmoisten ryijy

14.9.2019 – 29.3.2020

Tammisali

Onni elää naisten kädentaidoissa
Suomi 100 -hanke


taidekeskus

Kauko Sorjosen säätiö
Historiallinen näyttely: Tuhannen tarinan Järvilinna

14.9.2019 – 31.5.2020

Linnasali, Järvisali, Vaahterasali, Käräjäsali


Naivistisia maisemia ja interiöörejä

4.9.2019 – 31.5.2020

Näyttelyn taiteilijat:

Anja Santala, Saara Tikka, Anna-Liisa Hakkarainen, Saimi Kantola

Kulmakamari

Kuvassa: Anja Santalan maalaus (2003)