taidekeskus

Näyttelyt

Tuhannen tarinan Järvilinna – Tuomarin huvilasta poikakodiksi

Tänä syksynä Järvilinnassa pääset syvemmin tutustumaan talon historiaan. Aloita vierailusi alakerran Käräjäsalista, johon on koottu esineistöä ja valokuvia rakennuttaja tuomari Hjeltin perheen ajalta.

Näyttely jatkuu yläkerrassa Poikakodin ajalla.
Vuonna 1921 toimintansa aloittaneen vastaanottokodin aikana liki 5000 poikaa on asunut hetken Järvilinnassa. Lähinnä työntekijöiden albumeista kootut valokuvat kertovat vuoteen 1969 jatkuneesta toiminnasta. Pernasaaren museosta lainaan saadut esineet täydentävät kokemusta vahvasta yhteisöllisyydestä.

Vapaa pääsy.
Avoinna 29.3.2020 saakka ke-su klo 12-17

Yuichiro Sato ja Kristian Venäläinen yhteisnäyttely Myymälän tila 15.1.-1.3.

Järvilinnan kahvilakerroksen Myymälä toimii tämän kevätkauden Taidekeskuksen taiteilijoiden myyntinäyttelytilana. Ensimmäisenä huoneessa ovat esillä kuvanveistäjä Kristian Venäläisen ja kuvataiteilija Yuichiro Saton teokset.

Japanilainen Yuichiro Sato saapui Järvilinnan taiteilijaresidenssiin 2016. Tarkoitus oli viipyä Suomessa vuosi, mutta Suomi kiehtoi häntä enemmän kuin hän oli osannut kuvitella. Sato on jatkanut työskentelyään Järvilinnassa ja aikaansaanut monia upeita teoksia. Hänen suurikokoiset lyijykynällä, hiilellä ja grafiittipigmentillä valmistetut teokset esittävät suomalaista maisemaa – erityisesti puita. Nyt on kaksi teosta nähtävillä myös Taidekeskuksessa.

Kristian Venäläisen taidepaja on ollut Järvilinnassa liki kymmenen vuotta. Hänen taidokas ja puhutteleva tyyli yhdistää eri materiaalia ilahduttaa. Tässä näyttelyssä on mm sarja ”pääläripäitä”, joiden osoittavat sormet saavat katsojan pohtimaan mm oman toiminnan järkevyyttä.

Venäläinen Sato

Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä Kauko Sorjosen säätiön kokoelmaan hankitut teokset:

Nähtävillä alkuvuoden ajan Järvilinnan kahvilakerroksen kolmessa huoneessa: kahvila, kulma- ja vihreä kamari:

Kahvilassa Tuula Haran, Matti Sieväsen ja Järvilinnan naapurissakin asuneen Aila Merimaan teokset.

Itsetehty paperi
Tuula Pitkänen Järvilinna

 

 

 

 

 

 

Taidegraafikko Tuula Hara työskenteli 1990-luvun alussa Jyväkylässä.  Pitkänen oli tuohon aikaan Lutakon vanhassa leipomorakennuksessa toimivan Paperipajan yksi perustajajäsenistä yhdessä taidegraafikko Tuula Moilasen kanssa. Taidekeskus Järvilinnassa nähtävänä olevat kolme vaikuttavaa puupiirrosta on painettu itsetehdylle paperille. Paperin raaka-aineena on japanilainen kozo-kuitu, joka on ohutta, mutta silti kestävää.

Vihreä kamari:

Vappu Heiskan grafiikkaa – kolme maisemateosta pohjoisesta:
Kevät tunturijärvellä, Kevät Vuontisjärvellä ja Talvimaisema
sekä
Laila Pullinen  : Viiden teoksen sarja ”Alaston tutkielma 1963/ 1986”

Kulmahuone: Naivistisia maisemia ja interiöörejä

Hyväntuulisia teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Anja Santala, Saara Tikka, Anna-Liisa Hakkarainen ja Saimi Kantola.

Tammisali: Ryijynäyttely

Taidekeskus Järvilinnan Tammisalissa on nähtävänä Kuhmoisten ryijy. Tämä ryijy on tehty vanhan ryijyn mukaisesti Suomi 100 -vuoden kunniaksi Taito Keski-Suomi ry:n ideoimana ja organisoimana. Ryijy on toteutettu yhteisöllisesti kutoen 44 vapaaehtoisen voimin. Aikaa siihen kului noin vuosi. Ryijyn koko on 140×200.

Ryijy huutokaupataan Tuhannen tarinan Järvilinna -näyttelyn aikana. Sen lähtöhinta 1500€. Raha käytetään hyväntekeväisyystarkoitukseen lastenkotilasten kädentaitojen tukemiseen. Esillä 29.3. saakka.

Hiekka- ja puuveistokset

Mongolialainen Lkhagvadorj Dorjsuren loihti sisääntuloon uuden upean Ilves-pesueen ja Järvilinnan rakennuttaja tuomari Hjeltin patsaan.
Lisäksi Kahvilan edustalla ”Joutsen” sekä  yläpihalla ”MM-kultapoika” – hiekkaveistokset.

Lisäksi pysyväisnäyttely

Siipiratashöyrylaiva Lahtis-laivanäyttely ja muita Päijänteen laivojen pienoismalleja.

TULOSSA:

VALKOINEN ENKELI 1.4. – 3.5.2020
tanskalainen Lotte Kjoeller   näyttely

VALOKUVAAJA KEIJO PENTTINEN 1.4.-26.4.

MAALAUKSIA 29.4.-31.5.
Pertti Karjalainen

KESÄNÄYTTELY 6.6. – 30.8.
Lehtikuusen toinen elämä
Simo Heikkilän koordinoima

Lisätietoja näyttelyhausta

 

 

 

» Taidekeskus Järvilinna | Kahvila ja taidemyymälä | Näyttelyt | Historia