Maija Rantasalo, seppä

Taidekeskus Järvilinnaan parhaillaan nousevan sepän pajan ahjoihin sytytetään tulet vuoden vaihteessa. Pajassa aloittaa työskentelyn seppä Maija Rantasalo ja seppä Johannes Lahtinen.

Maija Rantasalo on valmistunut metalliartesaaniksi Mynämäeltä ja suorittanut sepän ammattitutkinnon Karjaalla, sekä viettänyt monet kesät seppämestarin harjoittelijana Tuusulanjärven Pajalla.

Johannes Lahtinen on opiskellut metalliartesaaniksi Petäjävedellä, jonka jälkeen sepäntyön opiskelu jatkui Övertorneån ja Karjaan seppälinjalla, sekä harjoittelussa Senegalliassa, Italiassa.

Yhteinen paja heillä on ollut aiemmin Petäjävedellä.

Järvilinnan pajassa rauta lämpenee entistä varmemmalla näkemyksellä taonnan tämän päivän mahdollisuuksista. Taotun tuotteen ominaisuudet kestävyydestä, plastiseen muotoiltavuuteen puolustavat paikkaansa yhtä lailla tänä päivänä kuin vuosisata sittenkin, kun joka kylällä oli vielä oma seppä. Perinteiset menetelmät säilyvät kuitenkin elävinä vain tuomalla muotokieli nykypäivään.

Taotun raudan ilmaisuvoima pehmeästä orgaanisesta pinnasta ja muodosta, keveään, jäntevään, herkkään ja aina jylhään monumentaaliseen veistoksellisuuteen asti pitävät sammumatonta tulta yllä Järvilinnan sepissä työtään kohtaan. Takominen työmenetelmänä vaatii kärsivällisyyden, materiaalin ja tekniikoiden tuntemuksen lisäksi tarkkaa ennakkosuunnittelua, ehkä siksi veistoksiinkaan ei päädy hetken mielijohteita, vaan hitaasti kypsyneitä ”pitkiä ajatuksia”, lapsesta asti mukana kulkeneesta ihmetyksestä maailmaan ja sen ilmiöihin, sekä ihmisen, kauneuden ja olennaisen löytämisestä kaiken keskeltä.

Veistosten ohella pajalla syntyy kaikkea perinteisistä tarve-esineistä, taidekäsityötuotteisiin.

Sepät suunnittelevat ja toteuttavat asiakkaiden toiveiden ja ideoiden pohjalta niin takkaluukut, aidat, portit, katokset, hautamuistomerkit kuin persoonalliset lahjaesineetkin.

Myös taontakursseja on luvassa kiinnostuneille tulevaisuudessa.

“Vain mielikuvitus asettaa rajoja, raudan rajat ovat vielä kaukana”, sanovat Maija ja Johannes.

maijarantasalo(at)gmail.com
johanneslahtinen(at)suomi24.com
040 737 6009

» Takaisin sivulle Järvilinnan toimijat